Skicket avgör priset

noter.jpg (75730 bytes)
Är  Jean Sibelius Walzer (t.v.) vackrare än Edvard Griegs Poetiske Tonebilleder, bara
för att det är fler noter?

 

Tätt eller glest knuten

Ett vanligt argument i mattaffären är att en matta är tätknuten. Det är dock ett tveksamt mått när det gäller skönhet och värde. Inte blir väl ett musikstycke vackrare för att tonsättaren använt många noter, eller en målning snyggare för att konstnären gjort många penseldrag. En glest knuten nomadmatta kan vara lika vacker som en tätknuten ateljéprodukt.
Egentligen är det bara bland nya mattor som knuttätheten har betydelse för priset. Eftersom det tar längre tid att väva tätt har en sådan matta högre produktionskostnad. Men när mattan blivit gammal är det skönhet och skick som avgör priset.

tattochglest.jpg (80023 bytes)
Båda är knutna av nomader i södra Iran. Se på den höga
hur hantverkets hur hantverket blivit grövre på de senaste 50 åren.

En tätknuten matta är generellt sett starkare än en glest vävd. Den kortklippta luggen står nästan rakt upp i den täta mattan medan den mer eller mindre ligger i den glesa. Det gör den täta mer motståndskraftig mot slitage. Å andra sidan är garnet i den glest knutna mattan både längre och grövre så det finns mer att slita på.
Läs mer om att räkna knutar.

 

Ojämnheter, veck och bubblor

Ju rakare och slätare matta, desto bättre. Är det en tätknuten finmönstrad ateljematta ska man kräva att den är perfekt i kanterna och ligger slätt på golvet. Annars ska du inte nog inte köpa mattan. I alla fall inte till ett högt pris.
Är det en nomad- eller bymatta som är vävd under enkla förhållanden för husbehov får man släppa lite på de kraven. Sådana mattor är nästan alltid lite ojämna. Ena kortändan kan vara bredare än den andra. Stadkanterna slingrar sig fram. Din egen smak får avgöra vad som är charmigt. Men är mattan krokig som en banan ska den vara billigare än om den varit rak. Och skavankerna bör inte vara för stora, då blir mattan svår att använda och att sälja vidare.

veck.jpg (45857 bytes)

Se upp med veck och stora bubblor. De blir förr eller senare ett problem som måste lagas.  Men är mattan i övrigt en riktig skönhet ska ett litet veck inte hindra dig från att köpa den. Fråga i mattaffären om mattan går att sträcka? Då kanske vecket försvinner.

 

Fransar

stoppsom.jpg (16777 bytes)
Stoppsöm    
maskinfrans.jpg (14073 bytes)
Maskingjord frans

Det första som slits ut på en matta är fransarna. Det får man räkna med. Kolla om det är originalfransen som är kvar, eller om det är en snyggt gjord reparation. Ofta har mattaffären bara gjort en stoppsöm vid första knutraden. Det är helt OK. Se upp med påsydda maskingjorda lösfransar. De bara skämmer mattans utseende. Försök ta bort sådana fransar och gör en enklare reparation istället.

Ruttenvarp.jpg (43767 bytes)   
Här gäller det att se upp! Denna bomullsvarp är fuktskadad
och har ruttnat. Det betyder att varpen i hela mattan är skör.
Köp aldrig en sådan matta.

Avkortad

avkortad.jpg (27340 bytes)
Det fattas ett par knutrader på denna Bakhtiari. Du ser hur den rödvitrandiga
ändbården är naggad i kanten.

Granska mattans kanter runt om. Är det hela mattan du ser eller har några bårder försvunnit? Jämför båda kortsidorna. Ser de likadana ut? En avkortad matta ska vara billigare än om den varit hel.

 

Lagningar

lagningar.jpg (74200 bytes)
Lagad Tekhan Tepe, fram och bak.

Är kortsidan ny? Ja, man har vävt till det som fattades. Är det en snyggt gjord restauration, som på den här mattan, är det OK. Gamla mattor är oftast lagade, oftast längs kanterna men också mitt i. Fula lagningar kan det ibland löna sig att göra om.
Se även baksidan avslöjar och vår site om att laga mattor.

 

Hål

Som du ser, även hål går att laga om de inte är för stora. Men sådana har oftast matthandlaren åtgärdat innan du ser mattan. Reparationer av hål upptäcks lättast från baksidan.

kelimhal.jpg (15959 bytes)
Kan du upptäcka lagningen i det röda?

Se även vår site om att laga mattor.

 

Slitage

hålförelagning.jpg (27306 bytes)
Nu gäller det att stoppa slitaget i tid!
hålefterlagning.jpg (29493 bytes)
Några plattstygn är en billig lagning.

Är det mycket matta kvar att slita på? Så länge det finns lugg kvar på mattan har den många år kvar, men när man börjar slita på själva knuten bör man tänka sig för var matta ska ligga. Skönheten finns kvar, men mattan är inte outslitlig. Snart tittar varpen fram.
Är slitaget begränsat till små partier lönar det sig att låta sätta i nya knutar. Att sätta i nya knutar här kommer att se för tjockt ut. Ett mellanting är att "fylla i" slitaget med plattstygn. Då lyser inte varpen igenom.

 

Se upp för tuschpennor

Det allra billigaste sättet att "laga" mattan är att måla varpen med spritpenna i passande färg där varpen lyser fram. Se upp med sånt fusk.

 

Korrossion

korrossion.jpg (46055 bytes)

Vem äter upp det svarta garnet? Det gör järnoxiden som bildas vid färgningsprocessen. Det är alltså ganska vanligt hos gamla mattor att vissa färger helt eller delvis har korroderat bort. Allra vanligast är det att det svarta och mörkbruna försvinner, men även rött och violett kan korrodera.Många mattor har därför fått sina svarta partier omvävda i reparationsateljeer. Är det bra gjort så att det inte syns är det OK.


Lagad kelim. Här fick vi först sätta i nya varptrådar, sen vävdes det bruna garnet i.

 

Har du frågor om mattornas skick? Gå in på vår matt-chat eller diskussionsgrupp.

Fortsätt med att lära dig mer om vad mattans baksida avslöjar.Klicka!